Bakkerij Bosman

Speculaas ijstaart

foto Speculaas ijstaart

Speculaas ijstaart
bereidingstijd: 40 minuten
wachttijd: 8-12 uur

Benodigdheden 

  • cakeblik (1,2 L, 20 cm) 
  • huishoudfolie 
  • kwast 
  • steelpan

 

Ingrediënten (voor 8 tot 10 personen)

  • Voor het ijs 
  • 1 liter vanille roomijs 
  • 200 g melkchocolade 
  • 10 medium speculaaskoeken met stukjes amandel 
  • 1 citroen, het rasp Voor het glazuur 
  • 3 gelatineblaadjes (±4 gram) 
  • 50 g slagroom 
  • 60 g water 
  • 110 g kristalsuiker 
  • 40 g cacao

Bereidingswijze
Bekleed het cakeblik met huishoudfolie. Laat het vanille-ijs enigszins zacht worden zodat je het door kan roeren. Smelt ondertussen 150 gram van de chocolade au bain-marie. Hak de andere 50 gram in stukjes en zet apart. Besmeer zes speculaasjes eerst aan de ene kant, en zodra de chocolade hard is ook aan de andere kant met chocolade. Laat deze uitharden. Meng het citroenrasp en de 50 g in stukjes gesneden chocolade door het zachte ijs. Stort de helft van het ijs in het cakeblik. Beleg met drie met chocolade ingesmeerde speculaasjes. Vul met de rest van het ijs en dek af met de andere drie met chocolade besmeerde speculaasjes. Zet de ijstaart in de vriezer en laat deze 8-12 uur opstijven. Maak het glazuur. Week hiervoor de gelatine minimaal tien minuten in een kom koud water. Doe de slagroom, het water en de suiker in een steelpan. Haal zodra het aan de kook komt de pan van het vuur, roer de cacao en gelatine erdoor en giet het door een zeef in een kom. Laat het glazuur afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het over de ijstaart giet. Breek de overige speculaasjes in stukken en decoreer de bovenkant van de ijstaart ermee

« terug