HEERLIJK, ZO’N AMBACHTELIJKE VERSE BOTERHAM! MAAR JE KUNT EN WILT VAAK NIET ALLES TEGELIJK OPETEN. DAT HOEFT OOK NIET. DOOR BROOD OP DE JUISTE WIJZE TE VERPAKKEN EN TE BEWAREN, KUN JE ER LANG VAN GENIETEN EN HEB JE VOOR IEDERE DAG IETS LEKKERS IN HUIS. ZELFS ALS HET PER ONGELUK TOCH OUD GEWORDEN IS.

 

Brood verpakken
Brood bewaar je het beste in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Zo blijft brood het langst zacht en mals. De broodzak waarin het brood bij ons is verpakt, is een speciale paraffinebroodzak. Hierin kan brood blijven ademen en wordt beschermd tegen uitdroging. Wie van brood met een krokante korst houdt, bewaart dit brood bij voorkeur in een papieren zak. Het is belangrijk dat de broodtrommel schoon en fris is en dus geen kruimels of condens bevat. Het is niet verstandig om brood in de koelkast te bewaren. Daar droogt het namelijk snel uit, doordat zetmeel in brood het aanwezige water loslaat tussen de -5°C en 5°C.

Brood bewaren
Een groot brood van de bakker is, mits goed verpakt, ongeveer een week houdbaar. De kwaliteit van het brood gaat in die dagen wel achteruit. Na ongeveer drie dagen wordt brood droger en neemt de smaak af. Aan de voedingswaarde verandert overigens niets. Hoe vochtiger een brood is, hoe langer het houdbaar is. Roggebrood blijft dus langer vers dan bijvoorbeeld stokbrood. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het beste invriezen. In de vriezer kan brood ongeveer twee weken worden bewaard. Hoe verser je brood invriest, hoe verser het ook weer smaakt na ontdooien. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer, gaat het steeds verder uitdrogen.

Leg broden in de vriezer niet te dicht tegen elkaar aan om ze de kans te geven snel en gelijkmatig te bevriezen. Houd brood in de vriezer ook gescheiden van andere producten zoals vlees of vis, om de overdracht van geuren of smaken te voorkomen. Ongesneden brood blijft langer vers dan gesneden brood. Het is bovendien nog beter in te vriezen. Maar wie dagelijks precies het aantal boterhammen uit de vriezer haalt dat hij die dag eet, verspilt over het algemeen minder. Maak er bijvoorbeeld een pizzabodem of quiche van of haal het brood in blokjes door een marinade van olijfolie en wat kruiden naar smaak voor lekkere croutons in de sla. Oud witbrood doet uitstekend dienst als paneermeel: even drogen in oven en vervolgens versnipperen. Liever iets zoets? Bak dan wentelteefjes van oud witbrood. Kluts een ei met 200 ml melk, twee eetlepels suiker en wat kaneel door elkaar. Drenk de boterhammen in dit mengsel, bak ze bruin in een koekenpan en serveer met boter en basterdsuiker. Je kunt er ook zoete broodstengels van maken. Maak hiervoor repen brood licht vochtig en bestrooi de repen met suiker en kaneel. Even afbakken in de oven en je hebt een heerlijke traktatie!

Toch oud brood?
Mocht je brood onverhoopt toch oud zijn geworden, dan hoef je het zeker niet weg te gooien. Ook met oud brood zet je namelijk in een handomdraai de lekkerste dingen op tafel. Maak er bijvoorbeeld een pizzabodem of quiche van of haal het brood in blokjes door een marinade van olijfolie en wat kruiden naar smaak voor lekkere croutons in de sla. Oud witbrood doet uitstekend dienst als paneermeel: even drogen in oven en vervolgens versnipperen. Liever iets zoets? Bak dan wentelteefjes van oud witbrood. Kluts een ei met 200 ml melk, twee eetlepels suiker en wat kaneel door elkaar. Drenk de boterhammen in dit mengsel, bak ze bruin in een koekenpan en serveer met boter en basterdsuiker. Je kunt er ook zoete broodstengels van maken. Maak hiervoor repen brood licht vochtig en bestrooi de repen met suiker en kaneel. Even afbakken in de oven en je hebt een heerlijke traktatie!