Op 14 februari is het Valentijnsdag. De dag waarop je een geliefde, vriend of vriendin kunt verrassen met een kaartje, bloemen of chocolade. De bakker heeft de zoetste traktaties voorbereid. Hij heeft in ieder geval een kus verdiend!

Op Valentijnsdag geven geliefden elkaar extra aandacht. Het is een traditie uit vroeger tijden, toen het nog niet zo ­gebruikelijk was om je liefde voor iemand kenbaar te maken. Op Valentijnsdag werd op die regel, al dan niet anoniem, een uitzondering gemaakt.

Historie
Al in het jaar 496 wordt 14 februari door Paus Gelasius de Eerste uitgeroepen tot de dag van de heilige Valentinus. Van hem wordt beweerd dat hij jonge ­stellen met elkaar in de echt verbond, wat door toenmalig keizer Claudius strikt verboden was. Hij was namelijk van mening dat ongehuwde mannen betere soldaten waren. Zij zaten tenminste niet met hun hoofd in de wolken! Als de keizer ontdekt dat Valentinus zijn regels met voeten treedt, laat hij de priester martelen en onthoofden. Vlak voordat zijn dood wordt voltrokken, steekt Valentijn het dochtertje van de gevangenbewaarder een klein briefje toe. ‘Van je Valentijn’, staat erop. Een traditie is geboren.

Diepe indruk
Naast (geheime) briefjes zijn bloemen een bekend Valentijnscadeau. Ook chocolade is populair rondom 14 februari. We maken hiermee prachtige presentjes, waarmee je ongetwijfeld diepe indruk maakt. Hij helpt je met liefde bij het uitzoeken van een geschikt product en is altijd bereid om iets bijzonders en heel persoonlijks voor je te maken.

Samen genieten
We gebruiken rond 14 februari marsepein in onze traktaties, om de chocolade bijvoorbeeld van rozen of hartjes te voorzien. Veel Valentijns­producten worden in de vorm van een hart gemaakt. Een presentje van de bakker is altijd origineel en wordt feestelijk voor je geliefde verpakt. En wat natuurlijk niet onbelangrijk is bij zulke smaakvolle cadeautjes: na het uitpakken kun je er ­lekker samen van genieten!