In onze hele voedselketen, van de akker tot op tafel, wordt voedsel verspild. En daarmee wordt niet alleen het eten zelf verspild, maar ook de gebruikte grondstoffen die nodig waren om dat eten te produceren: water, landbouwgrond, arbeid en vervoer. Zonde! Daarom vinden wij bij Bakkerij Bosman dat voedsel een tweede leven moet krijgen.

Wereldwijd wordt een derde van al het voedsel dat wij produceren weggegooid. Deze voedselverspilling heeft veel schadelijke gevolgen voor het milieu – het zorgt namelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. En dat is slecht nieuws voor onze aarde. Het verminderen van voedselverspilling is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Brood
In Nederland wordt jaarlijks 75 miljoen kilogram brood weggegooid. Bijna de helft daarvan is dagvers brood, wat betekent dat het bij bakkers of supermarkten vandaan komt. Brood staat bovendien in huishoudens na zuivelproducten op de tweede plaats van meest verspilde voedingsmiddelen in Nederland.

Gelukkig komt een groot deel van al dit brood uiteindelijk toch nog goed terecht. Het overgrote deel van het brood dat aan het einde van de dag over is, wordt bij Bakkerij Bosman twee keer per week gedoneerd aan de voedselbank. Tevens gaat het overgebleven brood twee keer per week naar de kinderboerderij waarmee de dieren worden gevoerd. Als bakker zijn wij trots dat ons (oud) brood dagelijks nog goed terecht komt en niet in de container beland!

Thuis hergebruiken
Ook als consument kun je oud brood gelukkig gemakkelijk hergebruiken. Goed voor je portemonnee, beter voor het milieu en lief voor de bakker, die het brood met zoveel zorg en aandacht voor je heeft gebakken! Maak er bijvoorbeeld wentelteefjes van, croutons voor in de soep of salade of knapperige pizzabodems.

Wentelteefjes
Van oud witbrood bak je natuurlijk wentelteefjes. Kluts een ei met 200 ml melk, twee eetlepels suiker en wat kaneel door elkaar. Drenk de boterhammen in dit mengsel, bak ze bruin in een koekenpan en serveer met boter en basterdsuiker.

Broodkruim
Heb je een restje (desem)brood over? Vermaal dit tot broodkruim. Vermengd met geraspte kaas en olijfolie geeft dit ovenschotels een lekker krokant korstje.