Een hartige taart met­ ­tomaten en geitenkaas? ­Tortilla met roseval­aardappelen en ­paddenstoelen? Wraps met ­kipfilet en gegrilde ­groenten? Het gaat tegenwoordig ­allemaal in de broodtrommel. Maar er is ook nog altijd niets mis met een paar lekkere boterhammen voor onderweg, mee naar school of werk!

Voor veel mensen, jong en oud, behoort brood tot het basisvoedsel. Zeker bij de lunch wordt in Nederland heel regelmatig brood gegeten. En die boterhammen eten we vaak buiten de deur. Op school, in de bedrijfskantine of onderweg in de auto. Om je broodjes goed te kunnen vervoeren en ze lekker vers en smakelijk te houden, gebruik je natuurlijk een broodtrommel. Die zijn er in alle soorten, maten en ­materialen. Voor elk wat wils! Of je nou van Hello Kitty houdt, een stoere brandweerman wilt zijn of enigszins onopvallend van je lunch wilt genieten. Hoe komt het eigenlijk dat een broodtrommel zo goed werkt? In de eerste plaats beschermt een broodtrommel je brood tegen luchtvochtigheid. Zo kan er niet snel schimmel ontstaan. Daarnaast blijft in een broodtrommel de luchttoevoer gewaarborgd, zodat de krokantheid van je broodkosten blijft bewaard. Dit werkt anders in bijvoorbeeld een plastic zak. Een broodtrommel helpt dus om je brood langer vers en knapperig te houden. Maak je broodtrommel regelmatig goed schoon om vocht en schimmel te voorkomen. Het beste is om alle broodkruimels uit de brood­trommel te halen en de trommel eenmaal per week met azijnwater te reinigen.

Koel element
Een klein pakje drinken kan op warmere dagen als koelelement in de broodtrommel dienst doen. Vries het pakje drinken in en stop het ’s ochtends bij de andere ingrediënten in de broodtrommel. Tegen lunchtijd is het pakje drinken klaar voor consumptie en de boterham met kaas nog lang geen tost

Belegde broodjes
Gesneden en belegd brood, zoals sand­wiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje ­kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla. Ook zeer dun gesneden schijfjes tomaat, komkommer of appel houden het brood mals en fris. Bovendien combineren deze ingrediënten goed met hartige ­belegsoorten zoals kaas en vleeswaren. Een sandwich die wordt belegd met hartig beleg en sla ziet er ook nog leuk uit als de boterhammen worden doorgesneden. Hoewel brood beter niet in de koelkast kan worden bewaard, kun je belegde broodjes het beste wel koel bewaren. ­Zeker als je ze hebt belegd met kip of vleeswaren. Zo geef je bederf van het beleg bij te hoge temperaturen minder kans.