Ingrediënten

  • 1 groot rond vloerbrood
  • 1/2 meergranenbrood of volkorenbrood, gesneden
  • 1/2 sesambrood, maïsbrood of tijgerbrood, gesneden
  • Diverse soorten beleg
  • Om te garneren: zilverui, augurk, aardbeien, druiven, olijven

Bereidingswijze

Diverse soorten beleg
– boerenkaas met plakjes tomaat
– rauwe ham met pesto
– salami met augurk en tomatenketchup
– kipfilet met komkommer, halvanaise en kerriepoeder
– rosbief met augurk en mosterd
– geitenkaas met gedroogde tomaat en rucola

Bereidingswijze
Snijd de kap van het vloerbrood en hol het brood zo uit dat de wanden stevig blijven en er een broodbak ontstaat. Maak van de andere broodsoorten sandwiches en kies uit de diverse belegideeën. Snijd de sandwiches diagonaal door of in vieren en zet ze dakpansgewijs in de broodbak. Versier ze eventueel met prikkers met tomaatjes, zilverui, augurk, aardbeien, druiven of olijven.

Tips
– Varieer beleg naar ­eigen inzicht. Maak eens een witbrood gevuld met zoete sandwiches en een bruin brood met hartige sandwiches. Of vervang het vloerbrood door een casinobrood zodat het een lange broodbak wordt.
– Gebruik het broodkruim dat je uit het brood haalt om het uit te hollen voor het maken van croutons of paneermeel.
– Croutons voor op een salade kun je ­gemakkelijk zelf maken van oud brood. Snijd het brood (zonder korsten) in stukjes en mix deze met wat olijfolie en eventueel een teentje fijngesneden knoflook. Bak de blokjes ongeveer twintig minuten op een bakplaat in de oven op circa 190 °C. In een afgesloten trommel kun je deze prima een paar dagen bewaren. Strooi ze over de salade vlak voordat je deze serveert. Grotere croutons kun je ook zo eten, met eventueel een dipsausje of kruidenolie.

Voor 6-8 personen.